Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Falešně pozitivní serologický test na syfilis

Dobrý den, patřím mezi dárce krve a tímto způsobem mi byla zjištěna v srpnu tohoto roku pozitivní reakce na syfilis. Výsledky nebyli jednoznačné, tak jsem byla poslána na venerologickou ambulanci, kde mi provedli vyšetření a znovu náběr krve. Vyšetření bylo v pořádku, žádné nálezy jsem neměla. Na výsledky testu jsem musela čekat 14 dní a poté se musela telefonicky informovat. Výsledky však opět nebyli jednoznačné. Odběr mi takto prováděli ještě jednou a zjistili falešnou pozitivitu. Falešná pozitivita však není jen tak, takže byl další odběr na podezřelé nemoce ( myslím, že borelióza, problémy se štítnou žlázou, dál si nevybavuji). Takže další čekání 14 dnů. Celá tahle situace se strašnou dobu táhla a já se teprve nedávno dozvěděla, že na nic nepřišli. Chtěla bych se proto zeptat, jaké další faktory mohou ovlivnit to, že jsem falešně pozitivní? Prý se to v serologii bude objevovat ještě neurčitou dobu. Může to být až do konce života? Nerada bych na každém vyšetření krve vysvětlovala, že nemám syfilis. Je to pro mě velice nepříjemné a už tak mám za sebou velice trapné chvilky. Předem děkuji za odpověď.

Odpovědi na otázku

Záleží na jednak na metodě, která se pro vyšetření používá, a jednak i na některých faktorech ze strany pacienta. Jedná se o příčiny chronické - například autoimunitní choroby, atopická dermatitida, onkologická onemocnění. Výsledky však mohou ovlivnit i některé přechodné stavy - bakteriální a virová infekce, těhotenství....Proto se v případě pochybností provádí další testy, které by tuto falešnou pozitivitu odhalily, a další vyšetření, která by objasnila příčinu.